Volgende minister gaat in aanval Islamitische school

OPINIE – Dennis Wiersma, de Onderwijsminister, is van mening dat het bestuur van de drie Islamitische Al-Siddieqscholen zo snel mogelijk moet opstappen. Nu is deze Onderwijsminister niet de enige minister die met gestrekt been de aanval inzet. Dit is gebeurd nadat een inspectierapport is uitgelekt via Het Parool. De vraag is of de minister het rapport officieel heeft ontvangen, of ook op het lekrapport af gaat en welk rapport dat dan is geweest.   

In 2018 kon men in het AD lezen dat Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven hard wilde ingrijpen bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam. De minister wilde de accreditatie van de ‘omstreden hbo-opleiding voor imams’ intrekken. Reden: uitgebreid onderzoek van de Onderwijsinspectie heeft het vertrouwen in de Islamitische Universiteit van Europa niet laten groeien bij de Onderwijsminister. In gewoon straattaal betekent dit dat de Onderwijsinspectie onderzoek doet naar een Islamitische school, waarna er geen vertrouwen meer is bij de minister. 

Onderwijsminister Slob grijpt in september 2020 hard in bij een Islamitische School in Rotterdam. Nadat de rector en bestuurder moest vertrekken was er een waarnemend directeur aangesteld. Dit werkte ook niet en daarom besloot de minister dat er een nieuwe interim-directeur aangesteld moest worden en dat ook de Raad van Toezicht moest opstappen. 

In maart 2022 werd in Harderwijk – volgens het schoolbestuur en haar advocaat – de Islamitische basisschool Al Islaah ten onrechte op de lijst van zeer zwakke scholen gezet. 
In het rapport ‘Kwaliteitsonderzoek’ van 24 september 2018 gaf de Inspectie van het Onderwijs in haar rapport aan dat het onderwijs op de Islamitische basisschool Al Islaah ‘zeer zwak’ is. Daarbij werd aangegeven dat drie standaarden van het onderwijsproces onvoldoende zijn, namelijk “… zicht op ontwikkeling, didactisch handelen en (extra) ondersteuning … “  

Ook in het begin van het jaar kwamen er geruchten naar buiten over wéér een rapport van de Inspectie van het Onderwijs over het Cornelius Haga Lyceum. Ja, deze school ligt constant onder vuur van het ministerie van Onderwijs. En hier zat dus de nieuwe minister die zijn geduld was verloren. En ook hier ging het – volgens de onderzoekers van het NRC – over meerdere onvoldoendes die het Lyceum zou scoren. Dit zou staan in een nog niet gepubliceerd inspectierapport.  

Nu is het dus tijd voor de drie Amsterdamse Islamitische As-Siddieqscholen. Deze drie basisscholen van de scholengroep As-Siddieq zijn Al Maes (in West), Al Jawhara (in Zeeburg) en Al Yaqoet (in Noord). Het is de grootste Islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam, met zo’n 1165 leerlingen. 
Volgens de geruchten schijnt er een bestuurscrisis te zijn, echter het rapport is alleen gelekt en dus niet openbaar gemaakt. Het lijkt me nu zo, dat er niemand gebruik kan maken van een rapport dat nog niet officieel openbaar is gemaakt. Het rapport wat uitgelekt is, spreekt over financieel wanbeleid en onrechtmatige verrijking. 

De Inspectie zou geen vertrouwen hebben in het feit dat het bestuur de problemen op korte termijn kan oplossen en gaat met de Onderwijsminister in gesprek over de sancties. Nu zegt de krant dat ze het rapport heeft, terwijl de publicatie pas over vijf weken wordt verwacht. Zeer opvallende mededeling. 

Het laatste rapport op de site van de Onderwijsinspectie over deze school is van 26 januari 2022, over een onderzoek dat plaats heeft gevonden in november 2021. Het is te verwachten dat het gelekte rapport hier niet over gaat. De aanleiding van het onderzoek naar bestuurlijk handelen – november 2021 – zouden meerdere signalen zijn geweest. Opvallend hierbij is dat men zelfs een onderzoek start nadat een bericht in de media is gekomen, waarbij gesproken werd over een bestuurscrisis. Dan gaat een ‘onafhankelijke’ Onderwijsinspectie op grond van deze signalen een onderzoek starten en begint zogenaamd met ‘informatieve gesprekken’. Uit deze gesprekken zou dan naar voren zijn gekomen dat er sprake was van een bestuurscrisis. Tevens wist de Inspectie te melden dat er twee rivaliserende partijen zouden zijn binnen het algemeen bestuur. 

Het rapport spreekt steeds over Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) en niet over de scholengroep Islamitische As-Siddieqscholen. De Telegraaf heeft het gelekte rapport aan Het Parool op haar eigen vertrouwde manier in de media gebracht: “ … de onderwijskwaliteit staat onder druk, er is sprake van wanbeheer en er is 3 ton aan rijksgeld onrechtmatig besteed … “ 
In gewone straattaal betekent dat bij een volgend artikel in een ander blad, zal er nog meer aan de hand zijn, zonder dat men zelf het rapport heeft gelezen. Het wachten is in feite op het officiële rapport, daar de grote media hun gebrachte artikel achter de betaalwand brengen.  

(Bronnen: AD, Volkskrant, NOS, Islamitische NIeuwsbank, Onderwijsinspectie, Scholen op de kaart, Bladna, Telegraaf) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.08.2022

Plaats een reactie